Hvem opfandt fodbold?

Hvem opfandt fodbold?

Fodbold er uden tvivl dem mest populære sport i verden og følges og elskes af mange millioner mennesker. Men hvor kommer fodbolden egentlig fra oprindeligt, og hvem opfandt den moderne version af sporten, som vi i dag kalder fodbold. Med andre ord: hvem opfandt fodbold?

Fodbold i oldtiden

Hvor fodbold præcist stammer fra og hvem der opfandt sporten er svært at svare helt klart på. Vi har nemlig fundet spor efter sportsgrene der minder om fodbold helt tilbage til oldtiden og fra forskellige dele af verden, der ikke var forbundet dengang.

I Kina var der mennesker for mere end 2000 år siden, der spillede et spil, hvor de sparkede til en bold fyldt med hår.

I Grækenland i oldtiden havde man også boldspil.

I Yucatan, Mexico spillede mayaerne en form for fodbold med en hård gummibold, og hvor målet var en stencirkel.

I 1100-tallen (vikingetiden) spillede englænderne en særlig form for fodbold, hvor “banen” var mellem landsbyer og målet var at få bolden helt frem til den næste by.

I det 16. århundrede afholdt den italienske by Firenze i forbindelse med deres berømte karneval noget der mindede om en fodboldturninger.

Fodbold i “moderne tid”

Vi skal frem til 1863 og til England for at finde det vi dag kender som fodbold og med de regler vi spiller efter i dag.

Her grundlagdes nemlig foreningen FA (The English Football Association), som findes den dag i dag, og i 1886 kom The International Football Association Board til verden, og det var dér de første regler blev nedskrevet.

I disse regler stod der blandt andet at bolden kun måtte berøres med ben, krop og hovede – ikke med hænderne. Én af de helt basale regler i fodboldspillet.

Flere af de regler vi kender i dag kom til løbende, men det var faktisk først i 1937 at fodboldbanen fik den form og de mål vi kender nu.

Hvem opfandt moderne fodbold?

Hvis vi skal sige nogen der opfandt fodbold (som vi kender det i dag), må det være det engelske universitet University of Cambridge. Hvorfor så det?

Fodbold var i den 19. århundrede ved at blive populært især på de velrenommerede kostskoler som Eton og Harrow, men var i skarp konkurrence med sporten rugby.

På universitetet i Cambridge var det netop pga ligheden med rugby, men forskellene også: f.eks. om bolden skulle over eller under overlæggeren ved en scoring, at man besluttede at nedskrive officielle regler for fodbold.

Allerede i 1888 grundlagdes en fodboldturnering i England, det vi i dag kender som Premier League.

Hvornår begyndte vi at spille fodbold i Danmark?

Danmark var meget hurtigt med når det kommer til at begynde at spille fodbold officielt. Det var faktisk englændere, der boede i København, der allerede i 1873, grundlagde den første danske fodboldklub, der dog nedlagdes igen kort efter.

Derfor siger vi i dag at den ældste danske fodboldklub er KB (Kjøbenhavns Boldklub), der findes den da i dag, professionelt som FC København. KB blev stiftet i 1878.

Den første officielle fodboldkamp i Danmark foregik 16. december 1883 ved Rosenborg i København og stod mellem netop KB og et hold fra Birkerød Kostskole.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*